A Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (továbbiakban RDV ETT) 2019. május 23-án a Dunaszerdahelyi Városi Hivatalban ünnepélyes keretek között átnyújtotta a Kisprojekt Alap első pályázati felhívásának keretén belül megvalósuló kisprojektek támogatási szerződéseit a nyertes pályázóknak. Az átadáson részt vettek az érintett megyék képviselői is, akik hozzájárultak a Kisprojekt Alap létrejöttéhez és működéséhez. A rendezvény keretén belül Vasi Emma, az RDV ETT igazgatója ismertette a kedvezményezettekkel a projektmegvalósításhoz szükséges fontos információkat. Az előadás során szó volt a partnerek projektláthatósági, elszámolási és jelentéstételi kötelezettségeiről.  

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósuló Kisprojekt Alap „pilot” jellegű felhívására 2018. szeptember 3-tól november 5-ig lehetett benyújtani projekteket a „természet és kultúra“ (PT1) és a „közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása” (PT4) prioritási tengelyekre.

Az első kiírásra beérkezett 33 pályázatból 14 projekt került elfogadásra, melyről a Kisprojekt Alap Monitoring Bizottsága 2019. február 1-jén döntött. A nyertes pályázók listája elérhető a Kisprojekt Alap honlapján (www.rdvegtc-spf.eu).

A nyertes projektek hozzájárulnak a határon átnyúló együttműködés megerősítéséhez a nyugati határtérségben és a régiókba látogatók számának növeléséhez. Az első felhívás keretén belül megvalósulnak például tanulmányutak, fesztiválok, közös határon átnyúló rendezvények, vízitúrák; készülnek filmek, kutatások, módszertanok, digitális történeti térképek, idegenforgalmi füzetek; épül pajta, amfiteátrum, színpad, kemence; megújul tájház, lebegő torony és még sok más egyéb kimenete és eredménye várható a projektek megvalósításának.

Bízunk benne, hogy az első felhívás eredménye ösztönző hatással lesz Kisprojekt Alap iránt érdeklődők számára, és minél többen élnek majd a támogatás lehetőségével a következő fordulókban.

Az második, nyitott kiírásunkra 2019.4.1-től érkezhetnek pályázatok. Az elbírálási fordulók lezárásának időpontjai: 2019.06.30., 2019.09.30., 2020.01.15.

A felhívás ideje alatt a pályázók segítséget és információt kérhetnek a projektírás vagy megvalósítás során felmerült problémáikra. A pályázatok benyújtásával, az értékelési folyamattal kapcsolatos tájékoztatók, valamint a teljes pályázati csomag az Interreg SKHU Kisprojekt Alap nyugati programterületének internetes oldaláról  tölthetők le (www.rdvegtc-spf.eu). Részletes információ olvasható az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapján is (www.skhu.eu).

A pályázók konzultálhatnak e-mailen (info@rdvegtc-spf.eu), telefonon (+36 30 1622 320, +421 905 134 745), vagy akár személyesen is az RDV ETT tatabányai és dunaszerdahelyi irodájában: 2800 Tatabánya, Fő tér 4., EZÚS RDV 929 01 Dunajská Streda, Biskupa Kondého 4577/18.

Továbbá a pályázók számára a pályázati formanyomtatvány kitöltésével kapcsolatosan teljes körű tájékoztatást nyújtanak a nyitrai (​+421 37 6925 968 arpad.bak@unsk.sk) és pozsonyi (+421 248 264 259 veronika.galova@region-bsk.sk) Információs Pontok is.

A nyertes pályázatok megvalósításához sok sikert kívánunk és várjuk az újabb projektötletek beérkezését a második pályázati felhívásra.